K podzimu neodmyslitelně patří zvěřina. Jelení, srnčí, divočák… Nedávno jsem se patlala s jelením Welligtonem pro návštěvu, zbylo mi dobré půlkilo odřezků a přemýšlela, co s tím. Na guláš málo, na paštiku akorát :)
Suroviny:
na paštiku:
450g jeleního masa
450g vepřové kýty
200g jemně uzeného špeku
200ml portského vína
30 kuliček jalovce
1 lžíce soli
mletý pepř
4 snítky tymiánu
50g sušených brusinek
100g sekaných pistácií
schwarzwaldská šunka na vyložení formy
na kompot:
2 velká jablka
1 šalotka
2 lžíce vinného octa
1 lžíce cukru
několik kuliček jalovce
snítka tymiánu
200ml portského vína
sůl, pepř
Postup:
Brusinky pokrájíme a naložíme alespoň na hodinu do portského vína. Umeleme si maso a špek, prosolíme, okořeníme drceným jalovcem a pepřem, přidáme naložené brusinky spolu s portským, sekané pistácie, tymián. Vše pořádně promícháme. Bude to fuška, takže klidně využijte domácí techniky a mezitím si předehřejte troubu na 150ºC. Formu na pečení chleba vyskádejte tenkými plátky šunky tak, aby část plandala přes okraj, naplňte masovou směsí, pěkně ji přitlačte a překryjte plandajícími plátky šunky.
Formu zvrchu obalte alobalem, vložte do vyššího pekáčku. Do pekáče nalijte asi 3cm vroucí vody a šup do trouby na 1 a ¾ hodiny. Poté vyndejte, nechte trochu zchladnout a pak zatižte dvěma až třemi konzervami fazolí či rajčat a nechte vychladnout. Poté společně se závažím dejte odpočívat přes noc do lednice. Paštiku vyndáme z lednice zhruba hodinu před podáváním.
Příprava kompotu je jednoduchá: jablíčka nakrájíme na cca 1cm velké kostičky, šalotku najemno, vhodíme do rendlíku spolu s ostatními surovinami a necháme pomalu vařit, dokud nedosáhneme kýžené konzistence – cca 30minut.