Jemná, pětikořením a citronem ovoněná dýňová polévka. Poslouží jako dokonalá součást slavnostního podzimního menu nebo prostě jen pro zahřátí a zahnání ukrutného hladu. Zkrátka a dobře, splňuje přesně to, po čem naše tělo a duše touží.
Pozor! Vhodná i pro méně zapálené dýňaře :-)
Suroviny:
600g dýně
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžička koření pěti vůní
1 malá červená chilli paprička
kůra z jednoho citronu
1-1,5l kuřecího či zeleninového vývaru (záleží na vaší chuti a požadované konzistenci)
+/-200ml smetany ke šlehání
2 lžíce přepuštěného másla
sůl dle chuti
Postup:
Není to žádná věda. Na másle necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibuli. Přidáme naplátkovaný česnek, proužky chilli papričky a kostky očištěné dýně. Orestujeme, zasypeme kořením pěti vůní, ve chvíli, kdy se koření rozvoní, zalijeme vývarem. Vaříme do změknutí dýně. Odstavíme, necháme lehce prochladnout( to abychom neublížili sobě či mixéru) a rozmixujeme nebo propasírujeme. Vrátíme na plotnu, přilijeme smetanu a necháme krátce provařit. Na závěr dochutíme strouhanou citronovou kůrou a dosolíme. Skalní příznivci mohou chuť „vytunit“ kapkou dýňového oleje ;-) Dobrou chuť!
Comments
6 komentářů: „Pětikořením ovoněná dýňová polévka“
coco-choc: Je podzim a DÝNĚ KONEČNĚ TU!!! Neokukuj je moc dlouho nebo ti je někdo vyfoukne a ty budeš muset čekat další celý dlouhý rok! :-)))
Terezko, s tím hnutím to není vůbec, ale vůbec špatný nápad!
DolceVita: S česnekem, pětikořením nebo tymiánem (tu máme taky na repertoáru ;)), dýňová je nejlepší! :-)
Koukám, že jste všichni naladěni na dýňové vlně. Dneska jsem obdivovala pár kousků v Country Lifu. Budu muset také naskočit a nechat se svést, pokud ještě vlny (dýně) jsou :-)))
Jen tak dál. A víc! Ještě! Já se zítra také pustím, pro změnu, do dýně. Založíme hnutí.
Tak to je „oranžová“ náhoda :-) Dopoledne jsem i já tvořila dýňovou polévku. Když zradí počasí, dýňová polévka nikdy! Hřeje už pohledu a chuť má nenapodobitelnou. Já dělám lehce česnekovou verzi, vytuněnou dýňovým olejem a sypanou dýňovými semínky :-)