… s pralinkovou náplní je ten úplně nejvíc nejčokoládovější čokoládový koláč, který se mi dostal pod ruku. Je dokonce tak čokoládový, že se čokoládě budu po nějakou dobu vyhýbat (minimálně do zítřejšího rána). Recept na něj jsem si vypůjčila u protinožců, protože takovýhle skvost bych prostě nevymyslela. A protože vím, že se mezi vámi najde spousta milovníků čokolády a všeho z ní, tak se s vámi podělím o neumělý překlad receptu.
Zdoroj: www.gourmettraveler.com.au
Suroviny:
na těsto
200g hladké mouky
60g moučkového cukru
30g holandského kakaa
100g másla
2 žloutky
na pralinkovou náplň
150g celých lískových oříšků, pražených a oloupaných
175g třtinového cukru
300ml smetany ke šlehání
400g mléčné čokolády, nasekané
na polevu
200g hořké čokolády, nasekané
200ml smetany ke šlehání
Postup:
Začneme těstem. Důkladně promícháme sypké suroviny, poté zapracujeme máslo a nakonec žloutky. Zabalíme do sáčku a necháme hodinku odpočinout v lednici. Troubu rozehřejeme na 180°C. Těsto vyválíme na cca 3mm a vložíme do koláčové formy. Přikryjeme pečícím papírem, zatížíme a pečeme 8-10minut. Poté odstraníme těžítko (použila jsem hrnec) a papír a pečeme dalších 8-10minut. Mezitím si připravíme pralinkovou náplň. Na olejem vytřený pekáč nasypeme lískáče a zalijeme je horkým tmavým karamelem. Ten připravíme tak, že v menším hrnci rozpustíme cukr se 60ml vody a následně vaříme cca 5minut – do ztmavnutí, aĺe nepřipálit!. Pralinkovou směs (ořechy a karamel) necháme prochladnout a následně rozmixujeme. V hrnci přivedeme k mírnému varu 300ml smetany, plotýnku vypneme a vsypeme mléčnou čokoládu. Směs vymícháme do hladka a přidáme 2/3 pralinkové směsi. Náplň vlijeme do připraveného korpusu a dáme do chladu na cca 2hodiny. Na závěr si připravíme polevu. Smetanu přivedeme k varu, odstavíme, přidáme hořkou čokoládu a umícháme do hladka. Nalijeme na pralinkovou náplň, dáme na 45minut až hodinu do lednice, aby poleva lehce zatuhla. Poté krájíme nahřátým nožem a sypeme/zdobíme zbytkem pralinkové směsi.
Comments
5 komentářů: „Extrémně čokoládově čokoládový koláč…“
mish: čokoládou proti depresi na vedlejší produkt v podobě měkkých tukových polštářů nehledě, protože se zima blíží a není lepší tepelná izolace než ta vlastní ;-)
coco-choc: skvělý nápad, jednoznačně pro něj zvedám palec ;-)
Nic čokoládovějšího jsem asi ještě nečetla, když pominu nějakou tu krabici od bonboniery :). S tímhle na talíři člověk těžko podlehne podzimní depresi :)
Moc pěkný, Schnytliku. Jsi nejšikovnější :-)
To jsou čokoládové orgie :-). Velmi hříšný dort. Servírování bych takto: s milovaným člověkem, pod peřinou, u hloupého filmu a jen s dvěma lžícemi :-)))